De kunst van het bakken was ontwikkeld vroeg tijdens het Romeinse Rijk. Voor de Romeinen was dit een geliefde vorm van kunst die vooral bij feesten en bruiloften werd gebruikt. Als gevolg van de roem en de wens die de kunst van het bakken, rond 300 voor Christus ontvangen, werd bakken geïntroduceerd als een bezetting en respectabele beroepsgroep voor Romeinen. De bakkers begon thuis brood te breiden in een oven, met behulp van molens graan te vermalen in de bloem voor hun brood.
De tegemoetkomende vraag naar gebakken goederen krachtig voortgezet en de eerste bakkers gilde opgericht in 168 v.Chr in Rome. Deze drastische oproep voor gebakken goederen bevorderd bakken alles in heel Europa en in de oostelijke delen van Azië uitgebreid. Bakkers begonnen met het bakken van brood en goederen thuis en verkopen ze uit op de straten.
Deze trend werd gemeenschappelijk en binnenkort, gebakken producten werden steeds verkocht in de straten van Rome, Duitsland, Londen en veel meer. Dit resulteerde in een systeem van het leveren van de goederen aan de huishoudens, als de vraag naar gebakken brood en goederen aanzienlijk verhoogd. Dit leidde tot de bakkers een plaats waar mensen gebakken goederen voor zichzelf kopen konden. Daarom, in Parijs, de eerste openlucht bakkerij van gebakken goederen werd ontwikkeld en sindsdien bakkerijen werd een gemeenschappelijke plaats om te kopen van de heerlijke goederen en samenkomen rond de wereld. Het koloniale tijdperk, werden bakkerijen vaak beschouwd wordt als plaatsen om te verzamelen en te socialiseren.
Tweede Wereldoorlog rechtstreeks getroffen brood industrieën in het Verenigd Koninkrijk. Bakken scholen gesloten gedurende deze tijd, dus toen de oorlog betekende uiteindelijk het einde er een gebrek aan geschoolde bakkers was. Dit resulteerde in nieuwe methoden worden ontwikkeld om te voldoen aan’s werelds verlangen naar brood. Methoden zoals: chemische stoffen toe te voegen aan deeg, premixen en gespecialiseerde machines. Helaas, deze oude methoden van bakken werden bijna volledig uitgeroeid wanneer deze nieuwe methoden geïntroduceerd en werd geïndustrialiseerde. De oude methoden werden gezien als onnodig en financieel ongezond, tijdens deze periode er niet veel traditionele bakkerijen verliet waren.
Sommige bakkers bieden diensten voor speciale gelegenheden (zoals bruiloften, verjaardagen, verjaardagen of zelfs zakelijke evenementen) of voor mensen met allergieën of gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen (zoals noten, pinda’s, zuivel of gluten). Bakkerijen bieden een breed scala van taarten ontwerpen zoals blad taarten, laag taarten, gedifferentieerd taarten en cakes van het huwelijk. Andere bakkerijen kunnen gespecialiseerd in traditionele of hand gemaakt soorten brood gemaakt met lokaal gemalen bloem, zonder bloem bleken agenten of meelverbeteraars, bakken wat wordt soms aangeduid als ambachtelijke brood.
Kruidenieren en supermarkten, in veel landen verkopen voorverpakte of vooraf gesneden brood, gebak en andere gebak. Ze leveren ook instore bakken en fundamentele taart decoratie. Toch, veel mensen nog steeds de voorkeur om hun gebakken goederen uit een kleine ambachtelijke bakkerij, hetzij uit traditie, de beschikbaarheid van een grotere verscheidenheid van gebakken goederen, of als gevolg van de hogere kwaliteit producten karakteristiek van de handel van bakken.