Cake is een vorm van zoete dessert dat doorgaans wordt gebakken. In zijn oudste vormen, taarten waren aanpassingen van brood, maar taarten nu bestrijken een breed scala van preparaten die kunnen eenvoudig of uitgebreid en die delen functies met andere desserts zoals gebak, schuimgebak, custards en taarten.

Typische cake ingrediënten zijn meel, suiker, eieren, boter of olie, een vloeistof en agenten van zuren, zoals baking soda of bakpoeder. Gemeenschappelijke extra ingrediënten en aroma’s bevatten verse, gedroogde en gekonfijte vruchten, cacao, en extracten zoals vanille, met talrijke vervangingen voor de primaire ingrediënten. Taarten kunnen ook gevuld worden met conserven van fruit of dessert sauzen (zoals banketbakkersroom), ijskoffie met botterroom of andere glazuren, en versierd met marsepein, grenzen door buizen geleide of gekonfijte vruchten.

Taart is het vaak geserveerd als een feestelijke schotel bij ceremoniële gelegenheden, zoals bruiloften, verjaardagen en verjaardagen. Er zijn talloze taart recepten; Sommige zijn brood-achtige, sommige zijn rijk en uitgebreid, en velen zijn eeuwenoud. Taart maken is niet langer een ingewikkelde procedure; terwijl tegelijkertijd een aanzienlijke arbeid ging in taart maken (met name het zwaaien van ei schuim), zijn bakken apparatuur en richtingen vereenvoudigd zodat zelfs de meeste amateur kok een taart kan bakken.

De term “cake” heeft een lange geschiedenis. Het woord zelf is van Viking oorsprong, uit het Oudnoorse woord “kaka”.

De oude Grieken noemden taart πλακοῦς (plakous), die was afgeleid van het woord voor ‘platte’, πλακόεις (plakoeis). Het was gebakken met behulp van meel vermengd met eieren, melk, noten en honing. Ze hadden ook een cake genaamd “satura”, die een platte zware koek was. Tijdens de Romeinse periode werd de naam voor cake “placenta”, die was afgeleid van de Griekse term. Placenta werden gebakken op basis van gebakje of in een behuizing van gebak

De Grieken uitgevonden bier als een leavener, frituren beignets in olijfolie en kaastaart met behulp van geitenmelk. In het oude Rome, fundamentele brood deeg werd soms verrijkt met boter, eieren en honing, die een lief en cake-achtig goed gebakken. Latijnse Ovidius verwijst zijn en de partij van de verjaardag van zijn broer en cake in zijn eerste boek van ballingschap, Tristia.

Vroege taarten in Engeland werden ook in wezen brood: de duidelijkste verschillen tussen een “taart” en “brood” waren de ronde, platte vorm van de cakes, en het koken methode, die omgedraaid taarten eenmaal tijdens het koken, terwijl brood bleef rechtop in heel de bakproces.

Spons cakes, gezuurd met geslagen eieren, ontstaan tijdens de Renaissance, eventueel in Spanje.